blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG tissot
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
Tissot



OS Vista
pridal Tissot 1.9. 2007 o 23:20

Windows Vista je  dalším  operačním systémom od firmy Microsoft.

MS pracoval na  Viste  pod názvom „Longhorn"

Pracovny názov Longhorn bol zvoleny podľa baru Longhorn Saloon v mestečku Whistler v Britské Kolumbii. Toto mesto, ktoré  je strediskom letných i zimných športov, navštevovanou turistickou destináciou. Nachádza sa v blízkosti  Seattlu, kde Microsoft sídli, a tomto salonu dochádzalo ku stretnutiam vysokých predstavitelov MS.

Nové funkcie  

Jedny z najčastejších používaných nových funkcii sú:

Windows Aero

Nové grafické rozhranie, niekedy  nazývane Aero Glass, ktoré využívá pokročilých zobrazovacích technologií novších  grafických kariet .GK ktoré nepodporuju  technológiu  Pixel Shader 2.0 nebude možné grafické rozhranie Windows Aero používat.

Windows bude možné spustit i bez Aero Glass, ale uživatel pride o pokročilé vizuálne funkie.  

Windows Sidebar

Ide o voľne umiestnený panel, na ktorý bude moct uživatel  umiestniť rôzne  gadgets. Tento systém je už známi  napríklad z Google Desktop Search. Tieto gadgets majú rozne funkcie jako napr. Zobrazenie počasia, hodin, obrázky, ukazovatele zaťaženia RAM, GPU, atd. 

Vyhladavanie

Vyhľadávanie vo Windows Vista je viac podobné súčasným   nadstavbám  nad operační systém. Tieto nadstavby umožňuju  dokonalejšie  a rýchlejšie  vyhladávánie, tak zvané  okamžité vyhledavače ,  teda  zobrazenie  výsledkov  podľa toho, jako  uživatel zadává písmena a slova do vyhľadávajúceho  formulára.

Internet Explorer 7

Internet explorer 7 nemá takmer nic na viac oproti konkurencii  jako je OPERA či MOZILA F. Doba kedy podiel na trhu přesahoval viac  než 90 percent  už pominula.

Windows Media Player 11  

Ide o softwer na prehrávanie hudby a videa z možnosťou okamžitého vyhľadávania , v novom grafickom dizajne.

Zálohovanie

Ide o aplikáciu na zálohovanie a obnovu uživatelských dat.zálohovanie je postavene na novej technologii ktorá by mala šetriť prostor na HDD. Tuto zálohu je možné si preniesť na HDD alebo na DVD a po stratu dat alebo havarii počítača je možnost obnovit systém.

Windows Mail

Ide o náhradu za  Outlook Express.

Windows Update

Nastroj na inštalovanie updatov a bezpečnostných záplat.

Rodičovská kontrola

Možnost kontrolovat, ktoré webové stránky smie každý uživatel pozerať a ktoré programy a hry používat a instalovat.

Rozpoznávanie hlasu

Tato funkcia je vybavena učiacou sa technologijou ktorá postupným používaním identifikuje hlas používateľa a spresňuje si jeho farbu aby bola vyuzivatelna při zadávaní pokynov pre operačný systém, jedna sa o jednoduché pokyny jako zavrčet alebo otvoriť ono alebo klasicky diktát.

Nové fonty

Ide o nove  fonty Calibri a Cambria Windows Vista ma i niekoľko dalších druhov písma a všetky sú optimalizovane pre technológiu ClearType ( vyhladzovanie písma ).

Hry

Hry v novom grafickom kabáte a sú zamierene pre rozvoj a predstavivosť.

Windows Calendar

Aplikácia v podobe kalendára pre zaznamenanie události a úkolov.

Windows Photo Gallery

Aplikácia pre správu fotografii a videi a ich prenos z digitálních zariadení do počítača.

Windows DVD Maker

Nástroj na vytváranie video DVD.

Windows Meeting Space

Náhrada za už zaužívaný  nástroj NetMeeting. Užívatelia si môžu zdieľať aplikácie ( alebo celu pracovnu plochu ) s ostatními používateľmi v lokálnej sieti alebo cez internet  za využitia  peer-to-peer technologií.

SuperFetch

Technológia zameraná na urýchlenie načítavania aplikácii s ktorými uživatel pracuje. Časti aplikácii sú nahrávané do operacích pamäti přednostně aby boli k dispozicí ihned po spustení programu.

ReadyBoost

Technológia na urýchlenie počítača za použitia flash pamäti připojených pomocou USB 2.0 Secure Digital, Compact Flash, USB kľúčenky  a iné pamäťové media, môžu urychlit počítač, pokiaľ dovolíte aby operačný systém využíval ich kapacitu pre odkladače súčasných dat. .

ReadyDrive

Podpora hybridních pevných diskov, ktoré sú vybavene dostatočnou flash pamäťou. Ta umožní rýchlejšie  prebudenie počítača z režimu spánku a tymu sporu energie a zvýšenie rychlosti startu operačného systému.

Podpora technologie Touchscreen

Podpora dotykových obrazoviek, ktoré sú súčasťou  Tablet PC.

Problem Reports and Solutions

Centrum pre riešenie problémov  / Už známe z win. XP/

Disk Managment

Tento nástroj používateľovi umožní zmeniť velkost HDD odslov bez straty a nutnosti znovu nainstalovat OS.  

Disk Defragmenter

Defragmentácia pevného disku je možná i při prací s počítačom a prebieha na pozadí s nízkou prioritou aby nedochádzalo ku príliš veľkému zaťaženiu.

Windows Task Manager

Vylepšený správca úloh umožňuje užívateľom lepšie kontrolovat služby bežiace vo Win. A prezerať si vlastnosti spustených procesov. 

Previous Versions

Ide  o automatické vytváranie záloh súborov a zlomek s dennou.  Používateľ môže zo zálohami manipulovat /obnovovat/  tato funkcia je dostupná len vo verzích Visty Business, Enterprise a Ultimate.



Prístupov 4970
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
The Witcher
[ 26.10.2007] (príspevkov 2)
Hellgate: London demo
[ 23.10.2007] (príspevkov 1)
Crysis
[ 21.9.2007] (príspevkov 14)
OS Vista
[ 1.9.2007] (príspevkov 0)
Lancia Integrale Evo
[ 7.6.2007] (príspevkov 1)
Zakazka pre Pobrezie Slonoviny
[ 18.5.2006] (príspevkov 12)